Dolgok, amik mondjuk ki, szarok ebben az országban

Szia Mindenki!

Ez egy közös bejegyzés lesz, tehát mindkettőnk hangszínén elképzelhetitek. Eltelt három nap, és rájöttünk, hogy nem minden fenékig tejfel Finnországban sem, nincsen kolbászból a kerítés, vannak értelmetlen és bosszantó dolgok is. Elgondolkoztunk, hogy haza megyünk, mert ha ez így folytatódik, akkor tarthatatlan a helyzet.

Hogy miért?

Megpróbáljuk összeszedni:

- Egy finn szóban van vagy 5 darab i betű. ( Antiikkiliike - Antikvárium) Hát mi a fenének? (Olyanok, mint a dánok: leírják az 'O' betűt és áthúzzák. "Hát megbíznál az ilyenekben?") Biztos EU-s támogatást kapnak a magánhangzóhasználatra, különben épeszű ember nem csinálja ezt!

p80905-132616.jpg

- Meg itt minden olyan gyorsan működik. Tegnap is fél órát kellett várni az autó teljes gumicseréjére, olajcseréjére és téli felkészítésére. Hát mit csináljon addig az ember? Semmibe se lehet belekezdeni ennyi idő alatt! És a kávéhoz, amit ingyen adtak, nem volt keverőpálcika. Hát mivel keverjem a cukrot, amíg kénytelen vagyok várakozni? A másik autót, hát borzalmas, ma három órán át tartott, amíg megcsinálták, bele se kezdek mit kellett vele babrálni, viszont annyi kávéjuk meg nem volt, hogy ezt az időt ott töltsük, tehát addig el kellett menni a városba és visszamenni később.

- Itt jött a következő dolog: az időjárás. Reggel, mikor elindultunk hét ágra sütött a nap, én meg szoknyát vettem fel. Aztán EGÉSZ DÉLUTÁN 16 fok volt Én meg majd megfagytam, mert azt senki nem mondta, hogy pulóvert is vinnem kéne. Raija adta oda a kabátját, mert neki meg melege volt. Hát kinek van melege 16 fokban?! Mire hazaértünk, kisütött a nap, és csak engem szivatott a chemtrailes időjárás változás. (Az egy szintén szörnyű dolog, hogy itt még hisznek a globális felmelegedésben és klímaváltozásban, és erre fogják a tél késésétől kezdve ezt a kiszámíthatatlan időt is!)

- Az is borzalmas volt, hogy Turku város közepén, 5 sávos út (hát az nem páros, hogy döntik el, kié az ötödik sáv??) két oldalán másfél-két méteres járda terpeszkedik a gyalogosoknak, azután jönnek csak az épületek. Ezek a finnek nem tudják kihasználni a tereket! Bezzeg mi Miskolcon, vagy Budapesten! Hát szabályosan hiányoznak a szűk sikátorok, itt meg bárhol kerestem egy sincsen, hát mi van itt, kérem szépen?! És az épületek is szörnyűek. Teljesen feleslegesen arra költenek, hogy jól nézzenek ki, vagy sokkal drágábban felépítik őket tartaósabban (vagy boszorkányság van a dologban... Ezekből már bármit kinézek). Egyet láttunk, mi kicsit lelakottnak nézett ki, végre, erre kiderült, hogy egy színházról van szó, és valószínűleg művészi effektként néz ki úgy, mintha a fém borítás rohadna rajta...

- Az épületekhez hasonlóan az autók is, nem csak működnek és gurulnak, hanem... nem tudok rá jobb szót: szépek. Nem láttunk egy Ladát vagy Warburgot, de még egy Suzukit sem, hát mivel mennek horgászni, ha még tengerük is van? Ami régi, az oldtimer, ráadásul tiszta is. (Update, láttunk már két Suzukit is! Sajnos nem a lepukkantabb félékből, hanem újakat, de megmelengette a szívünket ez is.)

- A kormány pazarlása felháborító. Ingyenesen lehet használni minden kompot (azt is, ami Turkuban két híd között átvisz az Aura folyón! Hát minek oda komp egyáltalán?), az úthasználatért se kell fizetni külön adónemben, autópályadíj meg egyáltalán nincsen. Hát miből építenek itt stadiont??  Ezzel egy időben az utak minősége szörnyű: 140 kilométer alatt, a semmi közepétől a városig, láttunk 2 (kettő darab!) kátyút. Ráadásul nem ám rendes kátyút (ezek még azt se tudnak csinálni), hanem akkorát, amibe csak 3 pénzérme fér bele kb. Hol marad az a mentalitás, hogy ha már kátyú, akkor legyen kövér?! (Vagy az lúddal volt?...) Az adókról már írtunk korábban, szóval olyan alacsonyak, hogy szegény politikusoknak nem tudom miből telik itt kisvasútra....

- A reklám táblákon meg egy "Utáljuk Brüsszelt" felirat sincs, csak tök unalmas képek. (Meg nincs is túl sok. Hogy nem alszanak el vezetés közben...). Soros arca is már úgy hiányzik, ezek azt se tudják ki ő, pedig maga az ördög! Fú, a másik meg az, hogy itt minden táblára két nyelven van a felirat: svédül és finnül. És még csak nem is igazi svédül, hanem finn-svédül (wikipédia)! Mert a svédek az országban elfogadott kisebbség. DE HÁT VAN EGY SAJÁT ORSZÁGUK, NEM IS OLYAN MESSZE, HOGY NE TUDJANAK HAZAMENNI! Felháborító! Most csak gondoljunk bele, ha ezt Magyarországon mondjuk a cigányokkal csinálnánk! 

p80908-124525.jpg

- Az emberekről azt gondolnád, hogy olyan kedvesek, mi? Neheeeeem, dehogy! Ezek elütik a szarvast! (Mi nem, mert nálunk nincs is szarvas. De mást se ütünk el, mert drága és mert meghalunk, ha egy kicsit nagyobb dologgal ütközünk. Ezek nem.) Szóval elütik az állatot az úton (a táblák ellenére), aztán bejelentik, a kormány nyugtázza, és támogatja a dolgot azzal, hogy nem kell fizetned a megölt állatért, és még haza is viheted megenni, ha szeretnéd, rénszarvast vagy jávorszarvast (vagy egyebet). Ezekből nincs túl sok a világon, a finnek meg "zöldnek" mondják magukat, ezen a morbiditásuk ellenére. Slussz poén: Raijáéknak a szomszéd hozott így rénszarvas húst, mert ő csak "átlagosan használ húst" és egy teljes állat "túl sok volt". Mi lesz így, ha jön az apokalipszis. Majd jól éhen hal a marha! Emellett olyan kis szeleburdik, hogy a traktoros lehajt az út mellé, ha vannak páran mögötte és nem tudják kielőzni.  Hát nem siet itt senki haza vagy dolgozni?

- A kilátás amúgy borzalmas, és nem szépítem: ki akar veled b@szni: eltereli a figyelmedet a csillogó víz, a hatalmas mohás sziklák az út mellett, az erdőségek. Ami a terület kihasználatlanaságának újabb bizonyítéka nem mellesleg. De mit is vár az ember 5,5 millió embertől  338.424 négyzetkilométeren. 

- Az erdőségekhez visszatérve a szeleburdiság újabb példája az, hogy a fák kivágásához engedély kell. Na nem ez az érdekes, hanem az, hogy ezt itt betartják, ahogy a többi szabályt is általában. Miből van itt fájuk ha jönnek az igazi finn telek?? Emellett elképzelhetetlennek tűnik, hogy valaki azon aggódjon, hogy az ő adóeuróiból mentenek a tűzoltók macskákat. Valamiért nem akarnak problémázni ilyen dolgokon.

Összességébe véve, most már biztos, hogy a Sorosista finn Kétfarku Kutya párt vezeti az országot. Meg is érdemlik! Mi meg holnap megyünk is haza.

A felháborodott és finn mentalitást alig elviselő
P. S. és Mulu