A két ország különbségei - a legelső felfedezések

Szia Mindenki!

A legeső Nyugati sztereotípia az, hogy itt minden drágább, mint otthon. Nos, ez valahol igaz, de had mondjam el, mit tapasztaltunk, hátha érdekel valakit a konkrét Finn helyzet.

A Lidl árai hasonlóak, mint otthon. Kb. 100 forinttal drágább minden általánosan (nem mélyen összehasonlítva, csak gyorsan fejben átváltva az eurót forintra), és ebben benne van az is, hogy van olyan, ami olcsóbb, mint Magyarországon. Egy supermarket-féleségben egy női csizma teljesen ugyan olyan áron van, mint otthon egy hasonló kaliberű boltban ilyenkor ősszel (igen, a cipő egy sarkalatos kérdés. Szeretem a cipőket :) ). A zöldségfélék kicsit drágábbak, ezt Raija (a fiatalabb nővér) is megerősítette, elmondása szerint nyáron olcsók a zöldségek, de tél felé sajnos drágulnak.

Ami furcsa volt, az az, hogy az 5% feletti alkohol tartalmú italokat nem veheted meg általános boltban, vagy bárhol, csak az erre kitalált Alko shop-okban (mert ez "veszélyes" elvileg), cigit viszont a pénztárnál lehet venni, ugyan olyan rendszerben, mint régen nálunk (úgy látszik, az nem olyan veszélyes...). Ellensúlyozandó ezt a kellemetlenséget, hogy bort egy (minden nagy üzlet közelében 10 méteres körzetben megtalálható) külön boltban kell venni, nagyon sok 4-5% közötti alkohol tartalmú sör (4% alatt nem láttam sört) és un. long drink (előre elkészített koktélok) található az alkoholrészlegen (8 db 5%-os sör szintén nem veszélyes :D Na, mindegy.)

Beszélgettünk az országok közötti különbségekről. Meséltünk a Magyarországi egészségügyről (hogy pl. Zacher doktor otthagyta a munkahelyét, mert életveszélyes az életmentés, hogy a TB támogatott fogorvos pénzbe kerül, hogy egy egyszerű (kb. 8.000 forintos vizsgálatot) nem akarnak elvégezni nekem fél év elteltével (mert először nem megfelelően végezték el orvosi vélemény szerint!), mert elvileg túl drága (havi 7.320 Ft a TB járulék havonta, aki nem tudná véletlenül), ÉS ha egy orvos mégis beutalna, egyrészt nem csinálnák meg, másrészt az orvos se járna jól vele...); meséltünk az adókról (27% ÁFA otthon, ezen kívül a SZJA 15%, Nyugdíjjárulék 10%, Egészségbiztosítás 7%, Munkaerőpiaci járulék 1.5%, csak hogy egy példakereset adóit mondjam); beszéltünk az úthálózatunkról (ezen adókkal a közúthálózat állapota borzalmas, az autópálya használat pénzbe kerül, és ha Magyarországon szükséged lenne egy komp használatára ahhoz, hogy hazajuss - tehát NÉLKÜLÖZHETETLEN LENNE -, fixen fizetni kellene érte, hogy használhasd). Ezután szóba került, hogy ha vállalkozni szeretnél, Magyarországon van lehetőség próbát tenned, de csak hogy egy nehézséget említsünk, az Egyéni vállalkozói díj havi szinten 50.000 forint, akkor is, ha nem csinálsz semmit, csak vagy (és nem mondva semmi komolyat az egyéb papírmunkák bonyodalmáról, és arról hogy alapvetően nincsenek könnyű helyzetben vállalkozó szelleműek, plusz nem kis tőke kell valami elindításához).

Ezzel párhuzamosan a finnek is meséltek az itteni helyzetről. Szerintük az egészségügy nem olyan jó, mint ahogy gondoljuk (de közel sincsenek akkora problémák mint nálunk). Raija szerint Finnországban 19% a teljes adó, ebbe benne van minden, amit a jövedelmedből leadózol. Ha vállalkozást akarsz indítani az amúgy elég egyszerű egy papír kell hozzá és kb. 25 eurós, egyszeri regisztrációs díj (azért kb., mert a két hölgy nem tudott megegyezni, hogy 25 vagy 27 euró ez az összeg, de a végére 25 euróban egyeztek meg). Ezen kívül ha étteremben gondolkozol, van egy olyan dolog, hogy Restaurant day, tehát egy napra bárhol kinyithatsz egy éttermet, kipróbálni magad. (Van természetesen itt is ÁNTSZ szerű dolog, de sokkal egyszerűbb módon szabályozzák a dolgokat elvileg - csak egy példa: Magyarországon szappan készítéshez szükséged van kismillió bevizsgálásra, összetevők származását igazoló papírra, és olyan dolgokra amiket egy szappannál meg se fordulna a fejedben megvizsgálni és papírt készíteni róla, és mindennek az árát inkább le se írom; itt pedig, amíg nem csinálod nagyüzemben, egyrészt békén hagynak, másrészt a minimális dolgokhoz nem kell pénz...). Induló tőkére egyáltalán nincs szükség ha csinálni szeretnél valami újat, az elmondásuk szerint, plusz ha 700 euró alatti profitot hoz, nem kell adóznod belőle (701 eurónál pedig 8% az adó). Az utakról csak annyit, hogy egy 800 fős lélekszámú szigeten, a "semmi közepén" az utak állapota jobb, mint otthon bárhol, a betonutakon nincsen kátyú, a föld-és kavics utak pedig úgy néznek ki mintha most csinálták volna őket (amúgy nem, és napi használatban vannak traktorral. Nem tudom hogy csinálják...). A komp, amivel bejutunk a szigetre ingyenes mindenkinek, ahogy autópályadíj sincs...

Mi is meghökkentünk, ők is meghökkentek, ahogy beszélgettünk. Szó volt még az emigrációról, és itt is megfigyelhető az agyelszívás Anglia, USA és egy kissé Németország felé (a magas adók és jobb kilátások reményében), bár a bevándorlás szintje egy kicsit magasabb, mint a kivándorlásé. Emellett van egy hasonló gondolatvilágú pártjuk, mint otthon a Narancsok, lényegesen kisebb támogatottsággal (ami szerintük csökken, de erre adatot nem találtam), és sokkal kevesebb térrel, minthogy meghatározó legyen.

És ha mindez nem lenne elég: 7 euró kilója a friss lazacnak, amiből nagyon finom dolgokat csinálnak, köztük pl sushit. Mulu ezt anyira nem értékelte, de neki van csirke és értelmesebb adórendszer.

P. S.
A naplemente csodás, de sehogy se tudom megfelelően lefotózni.
Szóval gyertek ide, és nézzétek meg magatoknak :D