Utazunk!

Az első bejegyzés próbája és összefoglaló

Sziasztok Mindenki!

Itt Szonja és Máté és nagy fába vágtuk a fejszénket: 2 hét alatt külföldre utazunk! Egy külön litániát érdemelne a menet, ami ezalatt a 14 nap alatt a célország kiválasztásától a repülőjegyvásárlásig elvezet (tb, útvonalterv, bepakolás és mihez fogunk ott kezdeni), ám megkímélve ettől mindenkit:

A cél: Finnország
Utazás dátuma: 2018. 09. 02.
Elfoglaltság:  workaway egy finn családnál

Ez pedig itt egy platform első próbálkozása, ahol akit érdekel (vagy mi érdekeljük), követheti az eseményeket. A célunk nem elsősorban dokumentáció (de annak se rossz, ha működni fog), nem likevadászat, hanem beszámoló a barátoknak. Ha véletlenül gondoltok ránk, itt megtaláltok: Skypeországban.

Van, akiknek nem sikerült teljesen, vagy hiány nélkül elmondanunk a távozásunkat, Tőletek ezúton is bocsánat, és az alábbi top 10 (általában eddig felmerült) kérdéssel és a válaszaikkal reméljük, hogy megválaszolunk mindent. Amennyiben nem, természetesen a csevegőablakokban megtaláltok.

1, Hova megyünk?

A célországok Skandinávia és Nyugat-Európa (Norvégia, Finnország, Svédország, Dánia, Hollandia és Izland), ebből a legelső állomás Finnország. Igen, a legelső, mert tervben van, hogy több is lesz :) 

2, Miért megyünk?

A szépet mondjam vagy az őszintét? Egyetem után úgy gondoljuk a világ ennél nagyobb, és most megyünk felfedezni. Ha meguntuk az utazást, ha hazavágyunk, ha arra jövünk rá, hogy odakint még sincs meg annak a nyugati álomnak a töredéke sem, akkor haza jövünk, mert itthon még mindig vár a család, a munkanélküliség, a haza, a nyelvkörnyezet, a kalandvágy és minden, amit az országban biztonságnak, kényelemnek és jövőképnek nevezhetünk. Akit a másik válasz is érdekel, jelezze nyugodtan.

3, Nem félünk a nyelvi nehézségektől?

Egy nyelvet megtanulni nehéz. 1, angol alap és 2, angol közép/felső plusz német alap nyelvekkel a megértetés szerintem menni fog. Ha huzamosabb ideig maradunk valahol, akkor pedig maximum egy újabb nyelvvel gazdagítjuk a repertoárt.

4, Miért ilyen gyorsan?

Egy egész nyáron át gondolkoztunk, és nem azon, hogy külföldre menjünk, hanem hogy mikor? Nyár elején a dátum december, augusztus közepén a dátum már október volt. Augusztus végén pedig vis maior szeptember 1. lett. A csúszás a repülőjáratoknak köszönhető.

5, Meddig maradunk? Mikor láttok viszont?

Erre sajnos nem tudunk válaszolni.
Lehet hogy fél év múlva hazalátogatunk, lehet, hogy egy év múlva végleg hazajövünk, és lehet, hogy Nektek kell majd repülőre szállni és meglátogatni valahol, ahol éppen vagyunk. (Várunk szeretettel!)

6, Mit fogunk kint csinálni?

Az elfoglaltság (nevezzük így, mert nem jut jobb gyűjtőfogalom az eszembe) workaway program. Bizonyos minimális óraszámú munkáért cserébe szállást és étkezést biztosít nekünk a család, akikhez csatlakozunk Finnországban (bővebben itt.) Plusz tapasztalatot szerzünk, utazunk az országon belül, ismerkedünk a hellyel, meg szaunázgatunk.

7, Ez nem veszélyes?

Akkor most visszakérdezek: mi az, ami nem veszélyes? Na, ugye. :) Az ismeretlenbe megyünk, ez igaz. Az ismeretlen pedig hordoz veszélyeket, ez is igaz. Talán nem tudok igazán választ adni arra, hogy ez miért nem számít mégsem.

8, Párként megyünk, mi lesz, ha szakítunk?

Erre az a válasz persze, hogy nem fogunk szakítani.. De azoknak, akik úgy gondolják, hogy ez csak a fiatalság és szerelem bohém gondolatvilága ( az unikornisokkal és a szeretet mindent legyőz jelmondattal egyetemben), azoknak az a válaszom, hogy akkor majd szakítunk és mindenki megy a saját élete után. Vagy külföldön, vagy otthon.

9, Vannak-e egyetemi/továbbtanulási tervek?

Közeli tervben nincsenek. Középtávú tervekben már szerepelnek különböző felsőoktatási formák, szakmák, hosszútávúban pedig az élethosszig tartó tanulás.

9+1, Majd írsz?

(Egyéb megnyilvánulási formában kijelentésként: Majd írj.)

Itt érkezünk el a blog értelméhez újra: a távolság a kapcsolatok, így a barátság egyik próbája is. Azzal, hogy elutazunk, sok kapcsolat lazulni fog. Erre megoldás/félmegoldás, barátság válogatja az egyéb kommunikációs platformokon való beszélgetés. Ezt fenntartani plusz idő és energia, ezzel semmi baj. Logikusan átgondolva, azzal viszont hogy kimegyünk külföldre, nekünk az összes kapcsolatunk távolsági kapcsolat lesz otthon, míg Nektek rosszabb esetben is csak ketten vagyunk, akik eltávolodunk fizikailag. Viszont, mivel nem akarunk elszakadni teljesen, és nem akarunk abba a hibába esni, hogy az életváltással halványuljon a barátság és ismeretség otthon, megpróbálunk itt mesélni. Egy blogon beszámolni az élményekről, ami mindannyiótoknak szól. Természetesen szívesen vesszük azt, ha írtok egyéb helyeken, mert ez így elég egyirányú. :)

Szóval megyünk, könnyek és búcsúcsók (akiktől nem sikerült személyesen istenhozzádot mondani, annak duplán is!), Mátétól egyéb vulgáris és oda nem illő "szeretet-kifejezések":

P. S. és Mulu